מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
מינהל חדשנות וטכנולוגיה
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

יישום התפיסה האג'ילית בפרויקטים שונים

share
שתפו עמוד:
יישום התפיסה האג'ילית בפרויקטים שונים

אג'יל

פרופ' אורית חזן מתייחסת במאמרה לניהול פרויקטים אג'ילים. משמעות התואר אג'ילי היא זריז, גמיש והוא מתייחס ליכולתו של גוף להתאים את עצמו כראוי לסביבה משתנה.

התפיסה האג'ילית לפיתוח תוכנה מבוססת על הנחת העבודה כי תהליכי פיתוח תוכנה מאופיינים בשינויים רבים, ולכן יש לבנות עבורם מנגנון ניהול המתמודד בהצלחה עם מאפיין זה. בנוסף, התפיסה האג'ילית שמה את הדגש על פיתוח תוכנה איכותית, הן מבחינת קיום דרישות הלקוחות והן מבחינת העדר באגים.

ארבעת עקרונות התפיסה האג'ילית לפיתוח תוכנה

Individuals and interactionsover processes and tools – על פי עקרון זה, יש להשקיע משאבים בכלי הפיתוח, אך יש להדגיש ולהשקיע יותר בתמיכה בגורם האנושי ולעודד שיתוף הפעולה בין בעלי העניין השונים Working.

softwareover comprehensive documentation – לפי עקרון זה צריך פחות להיצמד למתודולוגיות פיתוח המייצרות תיעוד מקיף שמעכב את תחילת הפיתוח, כיוון שפיתוח תוכנה מאופיין בשינויים רבים, יש צורך להתמקד בפיתוח איכותי של המוצר, תוך ייצור רק אותם מסמכים שיש להם ערך עבור המפתחים והלקוחות.

Customer collaborationover contract negotiation – קשר ושיתוף פעולה רציפים עם הלקוחות, המאפשרים להתמודד בהצלחה עם השינויים התכופים המאפיינים פרויקטי פיתוח תוכנה.Responding to changeover.

following a plan – תהליך פיתוח המקדם בברכה הכנסת שינויים המתבקשים בעקבות הבנה טובה יותר של דרישות המערכת המפותחת ככל שמתקדם תהליך הפיתוח, מבלי להביא לגידול בעלות יישום שינויים.

יישומה של התפיסה האג'ילית לפיתוח תוכנה

א. גרסאות ואיטרציות קצרות - (של כחודשיים) המחולקות לאינטרציות של שבוע – שבועיים, שבמהלכן אין משנים את שהוגדר ע"י הלקוח/ה כתכולת האיטרציה. בסיומה של כל איטרציה, התוכנה מוצגת ללקוח/ה לקבלת משוב ולקביעת הדרישות שתפותחנה באיטרציה הבאה.

ב. צוות שלם - התפקידים הנלווים לפיתוח עצמו (כמו, ניתוח מערכות ובדיקות) משולבים בעבודת צוות הפיתוח. רעיון זה בא לידי ביטוי במספר אופנים. למשל, צוות הפיתוח יושב בחלל אחד המעודד תקשורת פנים אל פנים, וכל חברי הצוות משתתפים בהצגת המוצר ללקוחות בכל איטרציה ובשמיעת דרישות הלקוחות.

ג. בדיקות מקיפות אוטומטיות – שניתן להריצן ללא מאמץ בכל שלב של פיתוח המערכת, כמו גם בדיקה שהכנסת השינויים עברה בהצלחה ללא הכנסת באגים חדשים. בדיקות אוטומטיות אלה משולבות בתהליך הפיתוח עצמו.

ד. שיתוף פעולה עם הלקוח – הלקוחות מעורבים בתהליך הפיתוח וכך ניתן בכל עת לקבל משוב ישיר מהלקוחות ולהתקדם בהתאם לצרכיהם, מבלי להניח הנחות שלעיתים מתבררות כמוטעות.

ה. מדדים – על מנת לנווט את תהליך הפיתוח כך שהמוצר המפותח יפותח באיכות מדדים גבוהה, מחליטים בעניין העניין בפרויקט על מדדים בהתאם לצרכיהם.

הגישה האג'ילית - לאו דווקא לפרויקטי תוכנה

התפיסה האג'ילית ניתנת ליישום בפרויקטים מסוגים שונים, ולא רק בפרויקטי תוכנה, שמאופיינים בכך שבתחילת הפרויקט לא ברור מה יהיה התוצר הסופי. התפיסה האג'ילית מתאימה לניהול פרויקטים מסוג זה הודות לתמיכתה בתהליכי למידה, המאפשרת להתקדם בניהול הפרויקטים תוך שיפור הדרגתי בהבנת צרכי בעלי העניין של הפרוייקט.
זהו מסר עיקרי מתוך המאמר שכן, תובנה זו ביחס לסוג הפרויקטים עבורם מתאים ליישם את הגישה האג'ילית. מבוססת על העובדה שהתמיכה בתהליכי למידה, המהווים חלק בלתי נפרד מתהליכי פיתוח תוכנה בפרט, ומתהליך ניהולם של פרויקטים שמוצרם הסופי אינו ידוע, בכלל.