תוכנית ממשק המיומנויות במקצועות המתמטיקה, מדעים וטכנולוגיה (STEM)
על התוכנית
התובנה שהתבססה בשנים האחרונות בנושאי חינוך, על כל מרכיביו, החל מגיל הרך ועד לאקדמיה, היא שלא די בהקניית ידע ויש צורך בעידן המודרני להקנות גם מיומנויות וכישורים, אשר צריכים להיות חלק מהייעוד של מערכת החינוך, ההשכלה הגבוהה והלימוד לאורך החיים במאה ה- 21.
משרד החינוך שם יעד לאומי להקניית, פיתוח ומדידת כישורים ומיומנויות המקדמים מצוינות בכלל מערכת החינוך בישראל, לקידום ושילוב מוצלח של בוגרים באקדמיה, בתעשייה ובחברה.
משרד החינוך, בשיתוף מוסד שמואל נאמן והטכניון, ערך בשנה"ל תשפ"ב מחקר חלוץ (פיילוט) בנושא פיתוח ויישום ממשק בין החינוך המדעי טכנולוגי במערכת החינוך, לבין החינוך ההנדסי מדעי באקדמיה, זאת, לצורך הקנייה ופיתוח כישורים ומיומנויות נדרשות.
המיומנויות שנבחרו להקניה נמצאות בהלימה עם המיומנויות שמוביל משרד החינוך.
נבנה אקוסיסטם רחב אשר כולל את כלל הגורמים הרלוונטיים להקניה, הוראה והערכת הכישורים: משרד החינוך, בתי הספר, צה"ל, הטכניון, המכללה האקדמית בית ברל והמרכז הארצי לבחינות והערכה ומכון סאלד.
המיומנויות שנבחרו
התוכנית תתמקד ב-3 המיומנויות הבאות אשר קיימת הסכמה רחבה שאלו המיומנויות המשמעותיות והקריטיות להשתלבות בשוק העבודה:
- למידה עצמית, למידה לאורך החיים
- עבודת צוות, שיתוף פעולה ושותפות, תקשורת בין אישית
- פתרון בעיות מורכבות, חשיבה ביקורתית
מי יכול להשתתף
- בתי ספר המגישים לבגרות ברמה של 5 יח"ל ב-2 מקצועות STEM לפחות במהלך 3 השנים האחרונות.
- (מתמטיקה + מקצוע מדעי / טכנולוגי) ובכיתות אלו לומדים לפחות 15 תלמידים בכל מקצוע.
- מנהל בגישה של שיתוף פעולה המוביל תהליכי חדשנות בחינוך.
- תמיכה של הרשות המקומית / רשתות חינוך בהקניית המיומנויות.
- התחייבות להשתתפות בקהילת מורים של התוכנית.
פירוט המהלך
- המורים המשתתפים בתוכנית יידרשו לבחור 6 יחידות לימוד (כ-36 ש"ש) מתוך תוכנית הלימודים של מקצוע הלימוד שהם מלמדים בכיתה י׳, המתאימות לדעתם להטמעת המיומנויות. יודגש כי הטמעת המיומנויות לא משנה כלל את נושאי הלימוד של תוכנית הלימודים, אלא מאפשרת הקניית הידע בשיטות הוראה והערכה חדשניות לצורך הטמעת המיומנויות והכישורים. על כן, הטמעת המיומנויות גם לא מחייבת הוספת שעות לימוד נוספות לבית הספר. מקצועות ה – STEM שנבחרו הם: מתמטיקה, פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, הנדסת אלקטרוניקה-מחשבים. הנדסת מכונות והנדסת תוכנה-סייבר.
- מורי בתי הספר שבתוכנית יקבלו הכשרה פרונטלית לפני תחילת התוכנית של ארבעה ימים (לא ברצף) על ידי המכללה האקדמית בית ברל וראמ"ה.
- בכל מקצוע לימוד ימונה מטמיע על ידי המפמ״ר הרלבנטי של משרד החינוך, אשר ילווה וידריך את המורים, באמצעות מפגשים (אינטרנטיים ופרונטליים) של קהילת מורים דיסציפלינרית לאורך מהלך השנה. המורים שבתוכנית יתבקשו למלא שאלון משוב על פיתוח מערכי השיעור ושאלוני משוב לאחר יישום השיעורים, שבהם שילבו הקניית מיומנויות. אלה ישמשו את הדיונים במפגשי קהילות המורים שיתקיימו במהלך שנת הלימודים.
למה כדאי לקחת חלק?
הקניית מיומנויות ההולמות את כלי ההערכה בבחינות הבגרות במקצועות המח"ר, תואמות את כלי המיון וההערכה באקדמיה, צבא ושירות לאומי אזרחי ומעניקות בהמשך לבוגרי בית הספר את המיומנות הרלוונטיות לכלכלה ולחברה של המאה ה-21.