מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
מִנהל החינוך הטכנולוגי
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

הטמעת תוכנית ממשק המיומנויות במקצועות ה - STEM

share
שתפו עמוד:
הטמעת תוכנית ממשק המיומנויות במקצועות ה - STEM

משרד החינוך גיבש יעד לאומי להקניה, לפיתוח ולמדידת כישורים ומיומנויות על מנת להקנות לבוגרים ולבוגרות כלים להשתלב באופן מיטבי באקדמיה, בתעסוקה ובחברה. לשם כך, המשרד מוביל בבתי הספר התיכוניים, בפריסה ארצית, את תוכנית "ממשק המיומנויות במקצועות ה-STEM", אשר מתמקדת במורים המלמדים במקצועות אלה בכיתות י' – י"ב.

בין השותפים למשרד החינוך בתוכנית הם: מוסד שמואל נאמן, הטכניון, צה"ל, המכללה האקדמית בית ברל ומכון סאלד.

עמוד זה מרכז את המפגשים העיקריים של התכנית, עדכונים רלוונטיין ועוד.

וועדת היגוי - מפגש ראשון (18.5.23​)

הוועדה התקיימה עם השותפים בכדי לקחת חלק בתהליך העבודה והעשייה החינוכית שלנו.
מוהנא פארס סמנכ"ל ומנהל מינהל החינוך הטכנולוגי פתח ובירך. בהמשך ד"ר אלי איזנברג ממוסד שמואל נאמן ויו"ר משותף של וועדת ההיגוי, הציג את עיקרי תוכנית הממשק – יעדים וגיבוש האקוסיסטם. מרווה מקלדה, מנהלת התוכנית הלאומית הציגה את: המבנה הארגוני, פעילויות מרכזיות בשנה האחרונה ואלה המתוכננות לחודשים הבאים.

השתתפו: ד"ר גילמור קשת-מאור, מנהלת אגף מדעים, המזכירות הפדגוגית, פרופ ארנון בנטור, מוסד שמואל נאמן בטכניון, דדי פרלמוטר, יו"ר הוועדה הלאומית להגדלת ההון האנושי בהיי-טק, סגן נשיא בכיר בחברת אינטל העולמית לשעבר. פרופ' אביבה קליגר, מהכללה האקדמית בית ברל, סא"ל יאיר נעם, ממד״א בצה״ל, ד"ר עידית מני-איקן, מנכ"לית מכון סאלד.
נציגי בתי הספר המשתתפים בתוכנית: הילה גינס מנהלת תיכון כפר גלים, עבד אבו אחמד מנהל בי"ס אחווה גלבוע רב תחומי עמל.

מפגש חשיפה - היערכות בשיתוף המפמ״רים (5.1.23​)

עם תחילת השנה ובמהלך חודש ינואר יתקיימו מפגשי טרום היערכות להשמת ממשק במטרה להתחיל את שותפות עם המפמ״רים בתוכנית ממשק המיומנויות במקצועות ה- STEM ובניית אבני הדרך. המפגש הראשון התקיים בנוכחות נציגי מינהל החינוך הטכנולוגי.

משרד החינוך גיבש יעד לאומי להטמעת 3 מיומנויות במקצועות ה - STEM אשר נבחרו במאות מחקרים, מאמרים, דוחות וסקרים, בשולחן עגול עולמי, ובמסמך של בוגר 2030 של משרד החינוך, בשל משמעותן וחשיבותן:

  1. למידה מכוונת עצמית
  2. עבודת צוות
  3. פתרון בעיות מורכבות וחשיבה ביקורתית


התוכנית תפעל בכ-40 בתי ספר בפריסה ארצית בכל המגזרים. מנהלת התוכנית מרווה מקלדה יחד עם הצוות של התוכנית הרכזים, מיטל פלד ושלומי ערקי בשיתוף עם מוסד שמואל נאמן, ד״ר אלי איזנברג עמית מחקר בכיר ואינה זנצר סגן אלוף במילואים. בשבועות הקרובים יתבצע תהליך הכשרה של מטמיעים מומחים מתחומי הדעת השונים של STEM, שהומלצו על ידי המפמ"רים, לעבוד בשיטת המניפה להטמעה מיטיבית של המיומניות בקרב המורים למקצועות המדע והטכנולוגיה.

ד״ר אלי איזנברג הציג את עיקרי התוכנית וד״ר אוסנת דגן, נציגת המכללה האקדמית בית ברל, הציגה את תוכן ההכשרה למטמיעים, שתחל בשבוע הבא במכללה.

המפגש התחיל בברכת הדרך של מר מוהנא פארס סמנכ"ל ומנהל המינהל לחינוך הטכנולוגי במשרד החינוך והמשיך בברכת הדרך של ד"ר גילמור, קשת ראש אגף מגעים א’ במזכירות הפדגוגית. במפש הציגה מרווה מקלדה, מנהלת התוכנית, את חשיבות התוכנית ברמה ארצית לחינוך בישראל, תהליך העבודה, סטטוס התוכנית נכון להיום, עדכונים ומידע להמשך.

המפגש סוכם כמפגש חשוב ומשמעותי לאבני הדרך של המשך הפעולה להטמעה ושיתופי פעולה, ואשר יניבו עשייה חינוכית שתעצב את הבוגרת והבוגר הנחוצים של מערכת החינוך במדינת ישראל.

מפגש ראשון - הכשרת מטמיעים (10.1.23​)​

במפגש זה השקנו את "תכנית ממשק המיומנויות ב - STEM", התכנית לאומית בהובלה של משרד החינוך.
היעד המרכזי שלה הוא הקניית מיומנויות/כישורים של לימוד מוכוון עצמי, עבודת צוות ותקשורת בין אישית ופתרון בעיות מורכבות וחשיבה ביקורתית. הקניית המיומנויות משולבת במתודולוגיות של הוראה/למידה/התנסות ובמדידה והערכה של השליטה במיומנויות במקצועות המדע והטכנולוגיה במערכת החינוך.

המפגש התמקד בהכשרת המטמיעים של המפמ"רים למדע וטכנולוגיה שיובילו את הפרוייקט בשיטת המניפה למורות ולמורים. ההכשרה מתקיימת במכללה האקדמית בית ברל בהובלת ד"ר נוע רגוניס וצוות ההכשרה של סגל המכללה. המפגש כלל את מובילת התכנית של משרד החינוך הגב׳ מרווה מקלדה והצוות שלה, ד"ר אלי איזנברג עמית מחקר בכיר ואינה זרצר ממוסד שמואל נאמן.

אורח הכבוד של המפגש היה פרופסור עמי מויאל, נשיא אפקה - המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב, שנשא הרצאה בנושא "הנחלת מיומנויות כחלק מהתהליך החינוכי - למה? ואיך?"

ההרצאה נתנה השראה למובילי התכנית במערכת החינוך ותרמה להנעת התהליך להקניית מיומנויות בקרב סגלי ההוראה, התלמידות והתלמידים בבתי הספר של מדינת ישראל.

מרצה בכנס

מפגש שני - הכשרת מטמיעים (19.1.23​)​

במפגש ההכשרה שהתקיים בבית ברל, השתתפו 3 נציגים של מערך מגל בצה"ל (גוף פיתוח הדרכה בבית הספר למפקדים). מערך מגל אחראי על הטירונות הכלל צה"לית וקורסי מפקדים לטירונות. המטרה של שילוב נציגי צה"ל בהכשרה, הינה יצירת שפה משותפת בהטמעת המיומנויות אשר תוטמע בהמשך כפיילוט בקורסי המ"כים במגל. בסוף היום, המטמיעים הביעו את שביעות רצונם מאיכות וחשיבות התוכן שהועבר להם על ידי צוות ההכשרה בהובלת ד"ר נוע רגוניס.

צוות חינוכי

מפגש שלישי - הכשרת מטמיעים (26.1.23​)​

במפגש בהשתתפות כל המטמיעים, ונציגי יחידת מגל מצה"ל. דנו בנושא מיומנויות חשיבה ביקורתית ופתרון בעיות מורכבות. השתתף גם ד"ר ירון דופלט, וזו ההזדמנות להודות למפרמרים שבוחרים להיות מעורבים בהכשרה וללוות את המטמיעים מטעמם, כמו ד"ר צביקה אריכא וד"ר אירית שדה.​

צוות חינוכי

מפגש סיכום - הכשרת מטמיעים (31.1.23​)​

המפגש הרביעי והמסכם של המטמיעים במכללה האקדמית בית ברל, ובו הדגשנו את המידע הזה למטמיעים:

  1. אנו ממשיכים בהכשרה בעוד 2-3 מפגשים מקוונים, ובנוסף הסגל האקדמי של מכללת בית ברל ימשיך בליווי ובמתן מענה לכל השאלות וההתייעצות הנדרשות.
  2. הוצגו התפקידים והמחויבות של המטמיעים, וכנ"ל לגבי המורים שילוו (מצ״ב מצגת).
  3. הוצגו מתודות להטמעה.

ניתן זמן לבניית תוכנית העבודה של המטמיעים בצוותים הדיסציפלינריים שלהם. 
בנוסף, חלק מהמטמיעים כבר החלו ביצירת קשר עם המורים שלהם המשתתפים בתכנית, כמו גם בפתיחת קבוצות וואטס-אפ.

מצ״ב מסמך דוגמא מהמטמיעה של מגמת הנדסת מכונות - הגב׳ רחל בסון.

עד אמצע חודש מרץ אמורים המטמיעים לסיים את ההכשרה של המורים. אח"כ יתחילו המטמיעים את שלב הליווי והסיוע למורים, בפיתוח ויישום התחלתי של טיפוח המיומנויות בכיתות התלמידים שלהם עד לסוף השנה.

בהזדמנות זו, נרצה להודות לקהילת המטמיעים על ההשתתפות בהכשרה הפיזית במכללת בית ברל ועל ההשתתפות הפעילה בכלל, ותודה  גדולה מפמ"רים יקרים על הליווי והתמיכה שלכם במטמיעים עד כה.

המפמ"רים למקצועות ה - STEM המשתתפים בתוכנית הם: ד"ר צביקה אריכא - מפמ"ר פיזיקה, ד״ר אירית שדה - מפמ"רית ביולוגיה, ד"ר ירון דופלט - מפמ"ר הנדסת מכונות, ד"ר דורית טייטלבאום - מפמ"רית כימיה, שלומי אחנין - מפמ"ר הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים, נרית כץ - מפמ"רית מתמטיקה ורחל פרלמן שייצגה את מגמת הנדסת תוכנה וסייבר.

המטמיעים למקצועות ה - STEM המשתתפים בתוכנית הם: דבורה לנג, נטע קטוני וליאת​ צוריאל  - אלקטרוניקה ומחשבים. חגית קליין גלית, כראדי וגלי הראל-לוי - בילוגיה. גיא סידס ועסאם קלעאני - מדעי המחשב ומתמטיקה.  רחלי בסון - מכונות. יפה קורלנסקי, הודיה הלוי, גואטה הילה ואהובה גוטמן - מתמטיקה. גנאדי אקסלרוד, אלירן דניאל אלירן ואבי מרחבקה - פיזיקה מחקרית. בשיר גרה - פיזיקה.